Noordeloos

Oorlogsmonument
Bij de Hervormde Kerk is een gedenkteken ter nagedachtenis aan 4 inwoners die in de oorlog omkwamen: één in Nederlands-Indië, één in Wesseling (D), één in Den Haag en één in Bergen-Belsen.
Eef Vonk was lid van de L.O. (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers).
Omdat hij werkte op een distributiekantoor kon hij aan bonkaarten komen (per ingeleverde bon had je recht op een bepaalde hoeveelheid van een product of bijvoorbeeld op een paar schoenen.
Als je boodschappen ging doen moet je dus geld én de juiste bonnen meenemen).
Hij werd opgepakt en overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen (bij Hannover) . Hier overleed hij, 23 jaar oud, op 13 maart 1945.
Govert Slob, ook lid van de L.O., werd in 1943 gearresteerd en belandde in Wesseling (Duitsland) waar hij op 54-jarige leeftijd stierf op 17 februari 1944.
Nico den Haas werkte in Den Haag op een bevolkingsregisterkantoor. Dit kantoor werd door de geallieerden gebombardeerd omdat de daar bewaarde persoonsgegevens gevaarlijk konden zijn als ze in handen van de Duitsers vielen. 61 mensen kwamen om, onder wie de 22-jarige Nico.
Hendrik den Hartog werd na de oorlog als soldaat uitgezonden naar Nederlands-Indië, waar hij in 1947, 23 jaar oud, sneuvelde.
Borstbeeld M. Schakel
Aan de Kerkstraat in Noordeloos staat een borstbeeld van Maarten Schakel. Maarten was onder de schuilnaam ‘Jan Snor’ lid van een verzetsgroep in de Alblasserwaard. In 1944 werd hij garnizoenscommandant Binnenlandse Strijdkrachten te Gorinchem. Hij werd gevangengenomen, maar werd in april 1945 uit een politiecel in Schoonhoven bevrijd, vlak voordat hij door de Duitsers zou worden doodgeschoten.
Na de oorlog werd hij burgemeester van de dorpen Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos, waar hij bekend stond om het feit dat hij de naam van iedere inwoner kende. Hij overleed in 1997.
